Gemarineerde aubergine met haloumi en granaatappel + socca

Soms kan het helpen om niet vooruit te plannen, maar gewoon de koelkast open te trekken en je te laten inspireren door wat je daar nog vindt (tenzij wat je vindt een halve appel en een potje yogurt is – it happens – ga dan maar gewoon naar de winkel).

Zo loop ik al 4 dagen door mijn recepten te bladeren om te beslissen wat ik nog eens wil posten, en toen flanste ik dit in elkaar – bam! 

IMG_8226

Je marineert de aubergine in granaatappelmelasse, waardoor hij smeltend zacht wordt met een zuurzoete nasmaak. Aubergine heeft nogal de neiging om olijfolie op te slorpen met liters. Ik heb ooit iemand verteld dat je lekker malse aubergine enkel krijgt met bakken olijfolie – “Kan ik echt niks anders doen?” – “Ja, ga joggen.” Maar een marinade is een goeie manier om dat effect tegen te gaan. Granaatappelmelasse en haloumi vind je in bijna elke Midden-Oosterse supermarkt.

IMG_8265

Ik serveer er socca bij. Is dat trouwens geen personage uit Avatar? Socca is een soort pannenkoek van kikkererwtenbloem, rokerig en krokant vanbuiten, smeuïg vanbinnen. Na een week waar 6 van de 7 maaltijden vergezeld gingen van knapperig wit brood – en er is altijd zoiets als van het goede teveel – is dat een fijne afwisseling.

IMG_8251

Ingrediënten (voor 2 als hoofdgerecht, 4-6 als bijgerecht)

Auberginesalade

1 aubergine

200g haloumi-kaas

1 granaatappel (+- 3 el granaatappelpitten)

platte peterselie

sumak


Marinade

2 el granaatappelmelasse

3 el olijfolie

1 teentje look, fijngehakt/geperst

sap van 1/4 citroen

peper en zout


Socca (voor 2 pannenkoeken)

100g kikkererwtenbloem (in de Aziatische supermarkt of biowinkel)

8 oz water

1 1/2 el olijfolie (+ extra)

1/2 tl komijn

1/4 tl zout

IMG_8260

Maak eerst het beslag voor de socca door het meel te zeven in een kom, water, olijfolie, komijn en peper en zout toe te voegen, en alles door elkaar te kloppen. Het beslag moet minstens een halfuur rusten, zo kan de bloem het water goed opnemen.

Snij de aubergine met een mandoline of scherp mes in dunne plakken. Leg de plakken op keukenpapier, strooi er zout over en bedek met nog een laag keukenpapier. Laat een paar minuten rusten, zo trek je het bittere vocht eruit.

Maak intussen de marinade door alle ingrediënten samen te kloppen. Giet de marinade op de bodem van een ovenschaal. Haal de aubergineplakken één voor één door de marinade en leg ze dan terug in de schaal. Overdek die met een schone handdoek en laat 20-30 minuutjes rusten.

Snij de granaatappel doormidden. Ik denk dat veel mensen dit trucje ondertussen al kennen, maar je krijgt de pitjes er makkelijk uit door op de achterkant van de granaatappel te kloppen met een houten lepel. Draag wel geen wit hemdje als je dat doet. Snij de halloumi in reepjes.

Als je klaar bent om de aubergine te bakken, zet dan eerst de grill van je oven aan voor de socca. Giet een scheut olijfolie in een braadpan (gietijzer als je die hebt) die in de oven mag, en schuif die alvast onder de grill om op te warmen.

Verhit ondertussen een grote grillplan of plancha op het vuur tot ze heel heet is en bak dan, in verschillende porties, de aubergine enkele minuten aan beide kanten. Schik de aubergine op een schaal. Bak daarna op dezelfde grill de haloumi-reepjes tot ze goudbruin zijn. Leg de haloumi bovenop de aubergine, strooi er de granaatappelpitten overheen, en werk af met peterselie en een beetje sumak.

Haal de hete pan uit de oven en giet er 1/2 van het soccabeslag in. Schuif ze terug in de oven voor 6-7 minuten, of tot de socca goudbruin en opgeblazen is. Ik ben er zelf nog niet in geslaagd om een socca te maken die ik niet half van de bodem van de pan moet schrapen… maar we blijven proberen! (De foto ziet er bedrieglijk goed uit, maar dat is enkel de bovenkant.) Snij de socca achteraf in grove stukken en sprenkel er wat goede olijfolie en peper en zout overheen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s