Roze Couscous

Op de boerenmarkt vind je nu hele lekkere jonge bietjes, maar de taaie, uit de kluiten gewassen exemplaren in mijn groentewinkel zien er (sorry groenteman) eender welk seizoen uit alsof ze er al sinds vorige winter liggen. Ik schrijf de vertraging van deze post (die in principe om Warschau moet draaien) dus toe aan het wachten op donderdag marktdag, een halve leugen, maar goed.

_MG_0221

Rode biet heeft de neiging om alles wat het aanraakt knalroze te kleuren. It’s the magical unicorn fairy dust of vegetables. Mijn keuken zag er twee dagen later nog uit alsof ik een teletubbie vermoord had. Het is een eigenschap die je maar best ten volle uitbuit. Dat kunnen ze in Polen als geen ander: onder meer in een helderpaarse borsjt en een babyroze, met dille doorspekte yogurthsoep die ik in Warschau at.

_MG_0217

Deze prachtige fuschia couscoussalade met zijn glanzende juweeltjes van bieten en sneeuwwitte vlokjes geitenkaas is mijn hommage aan Warschau, waar ik me ‘s ochtends op een zonnig terrasje nestelde voor een uitgebreid Frans ontbijt, ’s namiddags “lunchte” met pierogi’s en blintzes in één van de spotgoedkope milk bars die de stad rijk is, en ’s avonds in rumoerige midden-oosters getinte barretjes hummus en falafel wegslikte met wodka.

_MG_0239

Oké, dus traditioneel gezien wordt die wodka weggespoelt met gepekelde haring, en eten de Polen blijkbaar hun warme maaltijd ’s middags eerder dan ’s avonds, wat verklaart waarom veel traditionele Poolse restaurants (buiten het toeristisch centrum dan) ’s avonds niet open zijn. Maar de charme van Warschau is net die mix van traditioneel en internationaal, nieuw en oud, een vergeelde en vergeten kerk in de schaduw van een wolkenkrabber, een vegan Israëlische bar die ellebogen raakt met een Mexicaanse tortillatent en een Poolse pierrogeria.

Kort mijn favoriete adresjes:
Croque Madame
Charlotte
Caffe Kafka
Mleczarnia
Beirut
Tel Aviv
Bal Bar
Tapage

_MG_0232

Roze Couscous met Bietjes en Geitenkaas

Ingrediënten (voor 1-2 als lichte lunch of 4 als bijgerecht)

3-4 kleine bietjes (of 1 grote, maar reken meer kooktijd)*

1 kop couscous

1 kop water

sap van 1/2 citroen

olijfolie

handvol gehakte walnoten

2 el zonnebloempitten

50g geitenkaas of feta

handje basilicum**

versgemalen zwarte peper en grof zout

*Je kan eventueel die vacuum verpakte voorgekookte bietjes gebruiken die je in alle supermarkten vindt. Die hebben minder beet en een minder intense kleur en smaak, maar zijn handig als je in tijdsnood zit. Vervang in dat geval een deel van het water door de sappen die in het pakje achterblijven.

**dille zou hier ook geweldig zijn, maar ik had nog paarse basilicum staan, en kon de prachtige kleurcombinatie niet weerstaan.

_MG_0246

Verwarm de oven voor op 220°C. Was en schrob de bietjes schoon en leg ze op een vel aluminiumfolie. Wrijf in met wat olijfolie, peper en zout, en maak een pakketje. Steek dit in de oven voor 40-50 minuten of tot een mes er vlot in glijdt. Wanneer je ze later pelt, moet de schil moeiteloos loslaten, anders zijn ze niet gaar. Grotere en oudere bieten moeten al gauw anderhalf tot twee uur in de oven.

Haal de bietjes uit de oven en laat even afkoelen. Pel ze dan en snijdt in kleine blokjes. Breng ondertussen wat water aan de kook. Meng de bietjes met de couscous in een kom. Giet er een kop koken water bij en dek af. Laat een paar minuten rusten tot de bietjes hun sappen afgegeven hebben en de couscous al het vocht heeft opgenomen.

Roer vervolgens de couscous los met een vork. Voeg olijfolie en citroensap toe en breng op smaak met peper en zout. Laat verder afkoelen. Voeg ten slotte de noten en zonnebloempitten toe. Snij de basilicum in linten (of scheur ze), verkruimel de geitenkaas, en meng de couscous met het grootste deel kruiden en  3/4 van de geitenkaas. Werk af met wat extra geitenkaas en basilicum. De couscous leent zich uitstekend tot een potje of bakje en is dus een geweldige take-away lunch én conversation starter (als in: Waw, jouw couscous is roze! – Yes, it’s because of my secret unicorn power.)

Advertenties

3 gedachten over “Roze Couscous

    1. Ja hoor, je kan ze even goed zachtkoken, ik gebruik gewoon graag de oven omdat je dan een meer geconcentreerde smaak krijgt, en omdat ik er dan 40 minuten niet naar om moet zien. En als ik heel gehaast ben gebruik ik gewoon van die vacuum verpakte voorgekookte bietjes.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s