De beste veggie-kom met rode rijst, zoete aardappel, avocado en tahini-saus

Eentje uit het archief. Bloggers schrijven dit graag, maar dit recept is eerder een blueprint om zelf je eigen gerecht samen te stellen dan een handleiding die je op de letter moet volgen. Echt waar. Dat gezegd zijnde ben ik fan van deze combinatie. Ad heb ik ook nooit eerder zo enthousiast weten worden over een kom rijst met groenten. Het geheim?

IMG_7859IMG_7865

De tahini-saus. Alles wordt beter met tahini. Als je ergens over twijfelt, doe er dan deze saus op. Eetbare twijfels toch. Ik gebruik hem zoals in dit gerecht, in wraps, als dipsaus en, iets verdund, als robuuste sladressing. Het is een goede basic tahinisaus om in je repertoire te hebben; het recept komt van The First Mess (tahini is een pasta van sesamzaad en vindt je in alle Midden-Oosterse supermarkten en biowinkels).

IMG_7870

De formule is eenvoudig:

  • een portie granen (rode/bruine/wilde/… rijst, boekweit, quinoa, gierst, tarwe, bulgur, etc.)
  • geroosterde groenten (zoete aardappel, broccoli, romanesco, rode biet, pastinaak, wortel, knolselder, pompoen etc.)
  • (optie) geroerbakte/fijngesneden bladgroenten (spinazie, boerenkool, warmoes, paksoi, etc.)
  • (optie) dressing of saus (tahinisaus, yogurthsaus, etc.)
  • toppings (avocado, verse kruiden, lente-ui, gehakte noten, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad, verkruimelde fetakaas, granaatappelpitten, kikkererwten, linzen, gepocheerd ei, etc.)

Dit is hoe ik heel vaak eet doordeweeks. Het is een geweldige manier om je koelkast leeg te koken, of om net creatief te worden met de groenten die je in een vlaag van begeestering hebt opgepikt op de markt of in je groentetuin hebt geplant, maar waar je nu absoluut geen weg mee weet. Afhankelijk van de gaartijd van je granen en groenten kan je dit in ongeveer een halfuur op tafel krijgen. En het vereist niet meer tools dan je schoot en een vork, wat betekent dat je een hand vrij hebt om je kat/hond/lief van je eten weg te slaan.

IMG_7881

Hieronder geef ik het recept voor mijn versie met rode rijst (nog zo’n ontdekking. Het is Thais, dus je vindt het in de Oosterse supermarkt, of natuurvoedingswinkel), smeuïge zoete-aardappelkussentjes met een krokant komijnkorstje, avocado – waar zouden we zijn zonder avocado? – en natuurlijk de befaamde tahinisaus. Wat geroerbakte boerenkool zou hier ook goed werken, bedenk ik me achteraf. Als je zelf een geweldige versie maakt, deel die dan in een comment.

Ingrediënten (voor 2 personen)

voor de kom

1 grote kop rode rijst

2 medium zoete aardappels

1 tl komijn

1 tl gerookte paprikapoeder (pimento del verano) / pul biber

1 avocado

2 lente-uitjes

wat plukjes koriander

2 el geroosterde zonnebloempitten

Voor de dressing (recept van The First Mess)

75g tahini

sap van 1 sinaasappel (of citroen)

1 teentje look, geperst of gehakt

1 tl (graan)mosterd

1/2 tl komijn

2 el (of naar smaak) maple syrup/honing/agave

2 el olijfolie

zwarte peper en zout van de molen

ciderazijn/water om uit te dunnen

IMG_7879

Kook eerst de rijst in 2 koppen gezouten water. Rode rijst heeft ongeveer 25-35 minuten nodig. Verwarm de oven voor op 220°C.

Schil de zoete aardappel als je wil (ik laat de schil er soms aan) en snij in blokjes. Doe in een grote ovenschaal en hussel dooreen met een scheut olijfolie, komijn, paprikapoeder, en flink wat peper en zout van de molen. Schuif voor ongeveer 20-30 minuten in de oven.

Maak ondertussen de dressing door alle ingrediënten in een blender/met een staafmixer/met een klopper te mengen. Voeg dan telkens kleine scheutjes ciderazijn of water toe tot je de gewenste dikte bereikt hebt.

Doe in elke kom een berg rijst en zoete aardappel, en top met een flinke lepel saus, gehakte koriander en lente-ui, geroosterde zonnebloempitjes, en plakjes avocado. Zet de rest van de saus op tafel, die zal niet verloren gaan.

Advertenties

5 gedachten over “De beste veggie-kom met rode rijst, zoete aardappel, avocado en tahini-saus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s