Avocado Cheesecake

Een vriendin wees me op het volgens haar prangende gebrek aan desserts op mijn blog. Mijn antwoord? Ik ben geen dessert-persoon. Niet in de zin dat ik niet graag dessert eet. Ik hou van dessert. Soms zit ik een hele maaltijd te wachten op dessert. Ik zit al sinds gisterenavond te wachten op deze taart. Maar ik maak zelden dessert. Ik ben meer een “hier zijn wat ‘zelf gekochte’ koekjes en chocola” – persoon. Als ik een etentje geef compenseer ik zo zwaar op mijn angst om te weinig eten te hebben dat niemand echt nog zin heeft in dessert na het overvloedige hoofdgerecht, en ik geen tijd heb om het te maken.

_MG_2849

Tweede probleem is dat dit, ondanks mijn inspanningen om stiekem boter in minstens 25% van mijn recepten te smokkelen, toch vooral een whole food/veggie blog is. Niemand zit hier te wachten op botercake of chocolate fudge brownies, toch? (Of ik heb het mis en iederéén zit te wachten op chocolate fudge brownies, altijd). En ik hou per definitie niet van healthy baking. Veel gedoe, een ellenlange hypergespecialiseerde ingrediëntenlijst met drie verschillende soorten bloem waar ik nog nooit van heb gehoord, omwille van een glutenfree craze waar ik niet in geloof, en al te vaak een resultaat dat de textuur heeft van babyvoer en smaakt naar die poedermilkshakes die je in fitnesswinkels koopt. I’ll stick with butter, thanks.

Maar dan toch, deze no-bake avocado “cheesecake” van de Hemsley zusjes. Toevallig gevonden op het internet; ik kon ze maar niet uit mijn hoofd zetten. De ingrediëntenlijst is bescheiden: minder dan 10 ingrediënten in totaal, niks te buitenissig: avocado’s, limoen, pecannoten, dadels… Iedereen is ondertussen al vertrouwd met kokosolie, en je vindt het goedje in de meeste supermarkten in grote vaten. Het lastigste zijn misschien de cacaonibs, maar ook die verkopen ze tegenwoordig in de AH en verder in elke natuurvoedingswinkel. Als je ze echt niet vindt kan je de nibs proberen vervangen door fijngehakte bittere chocola of wat cacaopoeder voor de chocoladesmaak, maar dan mis je wel hun heerlijke crunch. En het beste aan deze taart is dat ze in minder dan een halfuur de koelkast in kan en je blender al het werk laat doen.

_MG_2846

Het resultaat is een krokante, chewy bodem van noten, kokos en dadels met een intense cacaosmaak en daarop een romige, friszure crème in een spectaculair muntgroen jasje. Je weet dat het goed zit wanneer je tijdens het koken moeite moet doen om niet alles ineens op te snoepen.
Ik ben vrij trouw gebleven aan het originele recept, al heb ik het wel gehalveerd. Je hebt een vorm van ongeveer 15 cm nodig voor deze taart, genoeg voor minstens 6 flinke stukken. Een springvorm is handig, maar absoluut geen must.

Nog één laatste caveat: deze taart bevat geen bloem, boter, of geraffineerde suikers. Maar het blijft een dessert met een substantiële hoeveelheid suiker (van de honing en dadels) en vet (van de avocado’s, noten en kokosolie). Ik wil niet preken voor de heilzame kwaliteiten van “gezonde” desserts: je krijgt een pak meer voedingstoffen, maar het is allesbehalve dieetvoer.

Hemsley & Hemsley Avocado Cheesecake
(gebaseerd op The Art of Eating Well en The Coveteur)

Voor de bodem:

  • 62 g pecannoten*
  • 22 g kokosrasp
  • 35 g cacaonibs
  • 92 g ontpitte medjool dadels (als je enkel de droge, taaie soort dadels vindt, week dan even in lauw water)
  • 21 ml kokosolie (gesmolten)
  • een snufje grof zeezout

Voor de vulling:

  • 280 g avocado (vruchtvlees)
  • 100 ml limoensap (4-5 limoenen)
  • 1 tl limoenrasp (+ meer voor achteraf)
  • 95 g honing
  • 87 ml kokosolie (gesmolten)
  • (optioneel) maak er een mojito cheesecake van met 1-2 tl gesnipperde verse munt

*De Hemsley zusjes specificeren dat, voor een volledig notenvrije taart, je de pecannoten kan vervangen door zonnebloempitten.

_MG_2853

Verhit de oven voor op 150°C. Verspreid de pecannoten en kokosrasp in een dunne laag over een ovenschaal en rooster ongeveer 10 minuten of tot ze mooi goudbruin zien.

Smelt de in totaal 108 ml kokosolie alvast zodat ze tijd heeft om af te koelen.

Doe de noten en kokosrasp samen met de dadels, cacaonibs, 21ml (1-2 el) kokosolie en een snuf grof zeezout in een blender (of een kom met een handmixer) en puls tot je een grof, samenhangend mengsel hebt.

Bedek een taartvorm met bakpapier en stort het mengsel uit op de bodem. Druk gelijkmatig aan. Zet dit in de koelkast terwijl je met de vulling bezig bent. Maak de blender schoon.

Rasp de zest van 1 à 2 van de limoenen en pers dan je limoenen uit tot je 100 ml sap hebt. Doe het vruchtvlees van de avocado samen met het limoensap, 1 tl zest, de rest (87ml) van de kokosolie en de honing in de blender en mix tot een glad en romig mengsel. (Voeg daarna de munt toe, als je die gebruikt.) Proef en voeg eventueel wat extra honing of extra limoensap toe tot de smaak goed zit. Let wel dat dit recept niet voor een heel zoete taart is.

Stort de vulling uit over de bodem en strijk glad. Dek af met een extra vel bakpapier (of gewoon met een bord en laat een paar uur of ’s nachts in de koelkast opstijven.

Haal de taart voorzichtig uit de vorm en versier met de achtergehouden limoenrasp. Maak je klaar om iedereen te verbazen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s